Wednesday 13 July 2016

Ievads

Latvijas Viskija biedrības rokasgrāmata (turpmāk - Rokasgrāmata) ir domāta cilvēkiem, kuriem ir interese par viskiju, bet trūkst skaidrības par to, kur un kā uzsākt savas gaitas un meklējumus pēc zināšanām. Daudziem viskija žargons bija un būs grūti pārvarama barjera, taču der paturēt prātā, ka destilēto dzērienu pasaule ir mazāk haotiska, nekā tas sākumā varētu šķist. Ir daudz dažādu terminu, un katram no tiem ir kontekstuālas nianses, bet ar šo valodu var ātri aprast. 

Galvenā motivācija sastādīt šo rokasgrāmatu nāk no pārliecības, ka latviešu valodā vēl nav viegli pieejams informācijas avots tieši iesācējiem. Problēma bieži ir samērā vienkārša – internetā pieejamajos ievadrakstos par viskiju tiek likts uzsvars uz vēsturi, nevis praktiskām iemaņām, kas cilvēkam ļautu saprast uz etiķetēm atrodamo informāciju un izdarīt informētu izvēli. Arī šajā vietnē ir atrodami fakti par viskija vēsturi un dažas interpretācijas par celoņsakarībām, kas ietekmēja viskija industrijas attīstību, taču savos pamatos tā ir radniecīga rokasgrāmatai, nevis pārskatam par viskiju, tā vēsturi vai lomu dažādu valstu kultūrā.  

Ja ir interese arī par šiem jautājumiem, iesaku uzmeklēt:
The Malt Whisky Companion (autors Michael Jackson);
Whisk(e)y: History, Manufacture and Enjoyment (autors Orjan Westerlund); 
The World Atlas of Whisky (autors Dave Broom). 

Jauka ir arī Scotch: The Whisky of Scotland in Fact and Fiction (autors Sir Robert Bruce Lockhart), bet šī grāmata variāk noderēs cilvēkiem, kuriem jau ir pamatzināšanas.

Ja ir interese tieši par tehnisko pusi, iesakām uzmeklēt Whisky: Technology, Production and Marketing (redaktore Inge Russell).